søndag 16. mai 2010

Zucchini

Har du noen gang prøvd deg på zucchini? Det er en fantastisk lettstelt og grei plante! Alt den krever av deg er at du pakker den forsiktig inn med gressklipp eller annen type jorddekke, at den står lunt og at den får litt vann når det er tørt (hvis du har jordekke da må det VIRKELIG bli tørt før du trenger å vanne. Finger'n i jorda!). Altså med minimalt med stell så spyr planta ut enorme mengder av agurklingnende vekster som du har endeløse bruksområder. Høres ikke dette bra ut kanskje :D

Ifølge Wikipeida er squash/marrow en fellesbetgnelse for fire arter spiselige vekster i slekten Cucurbita som tilhører gresskarfamilien. Det jeg liker å kalle squash er det altså mer riktig å kalle zucchini. Som frø shopper på nettet er det ikke alltid lett å holde tunga rett i munnen når en sikler over de forskjellige virtuelle frøposene, men med litt bilder å gå etter så går det som regel bra.

Det er altså den planta som kalles zucchini som er den i gresskarfamilien som jeg har hatt mest hell med. Den finnes i flere farger og fasonger og tilhører undergruppen sommersquash, de som produserer fortløpende hele sommeren og som har spiselig skall.

Vekster i gresskarfamilien blir i Sør Amerika ofte brukt som en del av en samplanting sammen med mais og bønner. Mais gir skygge og fungerer som klatrestativ for bønnene, squashen fungerer som jordekke og holder på fuktighet og holder ugraset vekk mens bønnene fikserer nitrogen som alle tre har bruk for. Kanskje noe å prøve på i sommer?

Plantene er varmekjære og trives ikke i kaldt vær, i tillegg vokser de noe infernalsk når temperaturen er god, derfor sår jeg dem ikke før midten av mai for utplanting første uka i juni.
Nå venter jeg fortsatt på frø fra Thompson & Morgan, så sålista er ikke komplett, men disse kom i potter i dag.

Squash
Zucchini
Diamant
Jaguar
Scallop mixed (ufo formede)

Gresskar
Blue Ballet
Spooktacular
Mars
gresskar uten navn

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar